
Η άγρια ρόκα (Diplotaxis tenuifolia) είναι ένα πολυετές φυτό της οικογένειας των Βρασσικίδων (Brassicaceae), ευρέως διαδεδομένο σε περιοχές της Μεσογείου, της Κεντρικής Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας. Είναι γνωστή για τη δυνατή, πιπεράτη γεύση της και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική.
Τα άνθη της άγριας ρόκας είναι κίτρινα, με τέσσερα πέταλα διατεταγμένα σε σχήμα σταυρού, χαρακτηριστικό των φυτών της οικογένειας των Βρασσικίδων. Βρίσκονται σε ταξιανθίες και αποτελούν σημαντική πηγή νέκταρ για επικονιαστές όπως οι μέλισσες.
Η άγρια ρόκα καταναλώνεται κυρίως ως σαλατικό ή μυρωδικό σε διάφορα φαγητά της μεσογειακής κουζίνας, ενώ χρησιμοποιείται και στη λαϊκή ιατρική για τις αντιοξειδωτικές και χωνευτικές της ιδιότητες.
Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ασβέστιο, σιδήρο και αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στη γενικότερη ευεξία.
Η άγρια ρόκα ανθίζει από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ανάλογα με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες. Σε μεσογειακές περιοχές η ανθοφορία της ξεκινά νωρίς, ενώ σε πιο ψυχρά κλίματα εμφανίζεται αργότερα.
Η άγρια ρόκα αναπτύσσεται σε περιοχές με εύκρατο κλίμα και ευδοκιμεί σε λιβάδια, καλλιεργούμενες εκτάσεις, δρόμους και ακαλλιέργητες εκτάσεις. Στην Ελλάδα, απαντάται σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στη Νότια Ελλάδα, τα Νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Θέματα κατηγορίας: Θέματα: Θάμνοι |
![]() |
![]() |
![]() |