Αισθητική Lomography

Lomography
Lomography είναι το εμπορικό σήμα της εταιρίας Lomographische AG που προωθεί ένα συγκεκριμένο στυλ αναλογικής φωτογραφίας τη ΛΟΜΟγραφία. To στυλ αυτό βασίστηκε σε έναν σύλλογο (κοινότητα) βιεννέζων φοιτητών: τον Lomographic Society International, η ίδρυση του οποίου έγινε το 1992. 

Αφορμή της ίδρυσης αυτού του συλλόγου ήταν η «ανακάλυψη» των «δυνατοτήτων» της φωτογραφικής μηχανής LC-A που κατασκευάστηκε από την ρωσική εταιρία LOMO PLC με έδρα την αγία Πετρούπολη. Ο σύλλογος ξεκίνησε σαν ένα καλλιτεχνικό κίνημα που διοργάνωνε εκθέσεις φωτογραφίας και εξελίχθηκε σε μια εμπορική επιχείρηση που από το 1995 έγινε ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της φωτογραφικής LC-A σε όλο τον κόσμο εκτός της Σοβιετικής ένωσης. Αργότερα και μέχρι σήμερα παράγει φωτογραφικές μηχανές, φακούς, φιλμ και αξεσουάρ.

Η Έμπνευση και η Αισθητική
Η αρχική έμπνευση για τη δημιουργία του καλλιτεχνικού κινήματος ξεκίνησε από τις μοναδικά χρωματισμένες και μερικές φορές θολές φωτογραφίες που έβγαζε η LOMO LC-A. Το moto του κινήματος «μη σκέφτεσαι, απλώς τράβα (don’t think, just shoot)» ενθαρρύνει τους φωτογράφους να φωτογραφίζουν οτιδήποτε, οπουδήποτε αδιαφορώντας για τις ρυθμίσεις της μηχανής. Ουσιαστικά ελαχιστοποιώντας ή και καταργώντας κάθε τεχνολογική εξάρτιση. Η χαμηλή ποιότητα της μηχανής είναι επιλογή του φωτογράφου που προτιμάει την απλότητα στη λήψη και την ελευθερία στη σκέψη. Το ζητούμενο της αισθητικής ενός φωτογράφου που ασχολείται με τη λομογραφία είναι η δημιουργία ακατέργαστων εικόνων ακόμη και αν χαρακτηρίζονται από οπτικές παραμορφώσεις, διαρροές φωτός (light leaks), χαμηλή ευκρίνεια, υψηλό contrast και εξωπραγματικό πολλές φορές κορεσμό χρώματος.    

Ο φακός που έχει χρησιμοποιηθεί στις φωτογραφίες της ενότητας.
Όλες οι φωτογραφίες της ενότητας έχουν παραχθεί από τον πλαστικό φακό της lomography, Diana 38mm Super – Wide Lens που όπως φανερώνει το όνομα του είναι φακός για τη επίσης πλαστική μηχανή Best Seller της εταιρίας: DIANA F+. Για την προσαρμογή του φακού στα σώματα της ΝΙΚΟΝ, χρησιμοποιήθηκε ο Diana SLR Lens Adaptor – Nikon mount. Ο ίδιος adaptor είναι διαθέσιμος και για σώματα CANON.

Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Lomography, lomography.com

Η πεζογέφυρα του Καλατράβα με φακό LOMO, Αμπελόκηποι, Αθήνα, Αττική
Η πεζογέφυρα του Καλατράβα με φακό LOMO, Οκτώβριος 2017...Περισσότερα
Σκηνές από τη Πλάκα με φακό LOMO, Αθήνα, Αττική
Σκηνές από τη Πλάκα με φακό LOMO, Οκτώβριος 2017...Περισσότερα