Τοποθεσίες Οροφές στις Πόλεις Χωριά Παραλίες Αττικής Παραλίες εκτός Αττικής Παραλίες στις Κυκλάδες Παραλίες στην Εύβοια Παραλίες στη Φωκίδα Παραλίες στην Αχαϊα Παραλίες στη Ρόδο Νησίδες Πορθμεία Σιδηροδρομικοί Σταθμοί Γέφυρες Ανεμόμυλοι Μουσεία Πάρκα, Στάδια Ανοικτά Θέατρα / Χώροι Πολιτισμού Μνημεία
Ζώα Πουλιά Έντομα Ουρανός Θάλασσα Βουνά Δάση Υδροβιότοποι Ποτάμια Λίμνες Πηγές Σπήλαια Δέντρα Θάμνοι Λουλούδια Μόλυνση - Καταστροφές Φυσική Ιστορία
Αρχαιολογικοί Χώροι Αρχαίοι Ναοί Αρχαιολογικά Μουσεία Αρχαία Θέατρα Κάστρα, Φρούρια, Πύργοι
Εκθέματα Μουσείων Μινωική,Kυκλαδική,Mυκηναϊκή Τέχνη Αρχαίοι Αρχιτεκτονικοί Ρυθμοί Αγάλματα Κούροι και Κόρες Προτομές, Πορτραίτα Αγαλμάτων Επιτύμβιες στήλες και Αναθήματα Αρχαία Ανάγλυφα Αρχαία Ελληνικά Αγγεία Αρχαία Ελληνικά Όπλα Τοιχογραφίες, Ψηφιδωτά Θεατρικά Προσωπεία Βυζαντινή και Χριστιανική Τέχνη Φωτογραφικό υλικό μουσείων
Πέτρινοι Φάροι Φανάρια Λιμανιών
Εκκλησίες Αττικής Νότια Προάστια Εκκλησίες Αττικής Βόρεια Προάστια Εκκλησίες εκτός Αττικής Εκκλησίες στην Εύβοια Εκκλησίες στη Βοιωτία Εκκλησίες στη Φωκίδα Εκκλησίες στη Λακωνία Εκκλησίες στην Αργολίδα Εκκλησίες στις Κυκλάδες Εκκλησίες στη Φθιώτιδα Εκκλησίες στην Αχαϊα Εκκλησίες στην Μεσσηνία Εκκλησίες στην Κορινθία Εκκλησίες στην Αρκαδία Εκκλησίες Νησιών Αργοσαρωνικού, Αττική Μοναστήρια Βυζαντινοί Ναοί Αρχιτεκτονική Εκκλησιών
Φράγματα - Τεχνητές Λίμνες Τεχνολογία - Μηχανές Αυτοκίνητα, Μοτοσυκλέτες Βαριά Οχήματα Πλοία Βάρκες Collections
Ιδέες για Φωτογραφίες (How to) Φωτογραφικός Εξοπλισμός Φωτογράμματα Κυανοτυπίες Υπέρυθρες φωτογραφίες (Infrared) Φωτογραφίες Σέπια Φωτογραφίες Pinhole Camera Φωτογραφική μηχανή Holga Lomography , Λομογραφία Stop Motion Video Backgrounds Αρνητικές φωτογραφίες Εργαλειοθήκη του Φωτογράφου Ιδέες καταγραφής με το κινητό Posters Τα βιβλία μας για τη Φωτογραφία
Φωτιστικά δρόμων
Κινηματογράφος Πίνακες Ζωγραφικής Μοντέρνα Τέχνη: Γλυπτική Αγιογραφία Παιχνίδια Παιδική ζωγραφική / Κατασκευές Graffiti Παλέτες (συνδυασμοί Χρωμάτων) Ημερολόγια
Artworks: Άνθρωποι Artworks: Ζώα ArtWorks: Φυτά Artworks: Γενικά Θέματα Artworks: Κτήρια Artworks: Θάλασσα Artworks: Αυτοκίνητο Artwroks: Μέσα Μεταφοράς ArtWorks: Εργαλεία, Αντικείμενα Artworks: Cappuccino Γλυκά του Κουταλιού
Θεατρικές Παραστάσεις Εκθέσεις Δρώμενα Χώροι

Αρχαία Θέατρα

Θέματα κατηγορίας: Αρχαία Θέατρα

Η λέξη Θέατρο που απ’ τα πανάρχαια χρόνια ασκεί μια σαγηνευτική έλξη στον άνθρωπο, παράγεται απ’ το ρήμα θεάομαι - θεώμαι που σημαίνει θεωρώ, βλέπω, παρατηρώ, παρακολουθώ, κοιτάζω.
 
Το θέατρο δυτικού τύπου γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, με την τραγωδία. Φαίνεται πως αυτή η θεατρική μορφή ξεκίνησε από τις τελετές της λατρείας του Διονύσου, θεού της γονιμότητας και του μεθυσιού. Οι τελετές αυτές τόνιζαν τις έντονες και οδυνηρές πλευρές της ζωής οπότε η τραγωδία, στην ολοκληρωμένη της μορφή (5ος αιώνας π.Χ) πραγματεύονταν προβλήματα συνείδησης με κατάληξη βίαιη, πένθιμη και ένα ηθικό μήνυμα. Έτσι μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των ανθρώπων μέσα από τα θεατρικά  τους κείμενα.
 
Ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης υπήρξαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες τραγικοί.
 
Θέατρο ονομάζεται  επίσης το κτήριο ή ο χώρος όπου το κοινό παρακολουθεί μια θεατρική παράσταση.  
 
Το αρχαίο ελληνικό θέατρο χρησίμευε για θρησκευτικές τελετουργίες, αγώνες μουσικής και ποίησης, θεατρικές παραστάσεις, συνελεύσεις του δήμου ή της βουλής της πόλης-κράτους, ακόμα και ως αγορά.

Το αρχαίο ελληνικό θέατρο ως αρχιτεκτόνημα είναι μια υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία. 
 
Τρία ήταν τα βασικά μέρη του αρχαίου θεάτρου:
Το κυρίως θέατρον ή κοίλον, περιλαμβάνει τα εδώλια (καθίσματα των θεατών). Ένα ή δυο  διαζώματα  (πλατείς οριζόντιοι διάδρομοι ) χώριζαν το κοίλον σε δυο ή τρεις ζώνες, για να διευκολύνουν την κυκλοφορία των θεατών. Τις σειρές των εδωλίων διέκοπταν κάθετα προς την ορχήστρα, κλίμακες από τις οποίες οι θεατές ανέβαιναν στις ψηλότερες θέσεις .Τα τμήματα των εδωλίων ανάμεσα στις κλίμακες ονομάζονταν κερκίδες.
 
Η ορχήστρα, ο κυκλικός ή ημικυκλικός χώρος ανάμεσα στο κοίλο και την σκηνή αποτελούσε την ορχήστρα. Εκεί δρούσε ο χορός. Η είσοδος του χορού στην ορχήστρα γινόταν από δυο πλευρικές διόδους, τις παρόδους. Στο κέντρο της ορχήστρας βρισκόταν ο βωμός του Διονύσου, η θυμέλη. Πίσω από την θυμέλη έπαιρναν θέση ο αυλητής και ο υποβολέας.
 
Η σκηνή, το τρίτο αρχιτεκτονικό μέλος του θεάτρου, εκτεινόταν πίσω από την ορχήστρα. Προοριζόταν, στην αρχή τουλάχιστον , για να φυλάγουν οι υποκριτές τα σκεύη και τα υλικά τους ενώ αργότερα παρίστανε ό,τι απαιτούσε το διδασκόμενο έργο. Συνήθως απεικόνιζε πρόσοψη ναού ή ανακτόρου με δυο ορόφους.
 
Μερικά από τα σημαντικότερα θέατρα είναι το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα με χωρητικότητα  17.000 θεατών , της Εφέσου με 16.000 και της Επιδαύρου με 14.000 γνωστό επίσης για την τέλεια ακουστική του.

Αρχαία ελληνικά Θέατρα συναντάμε  σε πολλές πόλεις της Ελλάδος όπως στην Ολυμπία, Δελφούς, Δωδώνη, Άργος,  Νεμέα, Ερέτρια, Δήλο, Θάσο, Μυτιλήνη, Ρόδο, Βεργίνα, Σπάρτη, Δίον, Λαύριο, Χαιρώνεια.
Αρχαίο θέατρο Αμφιαρείου, Ωρωπός, Αττική
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10/11/2013
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης
Αρχαίο Θέατρο Άργους, Αργολίδα
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12/04/2010
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης
Αρχαίο Θέατρο Δελφών, Φωκίδα
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12/07/2013
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης
Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας, Εύβοια
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28/10/2012
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης
Αρχαίο Θέατρο Θορικού, Λαύριο, Αττική
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 30/10/2008
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης
Αρχαίο Θέατρο Χαιρώνειας, Βοιωτία
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 30/04/2009
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης
Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ευριπίδης, ποιος είναι ο πρωταγωνιστής; Αθήνα, Αττική
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 30/12/2021
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης
Μαρμάρινος θρόνος με λεπτομέρειες, Αρχαιολογικός χώρος Αμφιάρειου, Ωρωπός, Αττική
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09/11/2013
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης
Παραστάσεις τουριστών, Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, Αργολίδα
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05/10/2014
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης

Το 2steps.gr, είναι βιβλιοθήκη που περιέχει επιλεγμένα θέματα. Κάθε μας θέμα περιέχει μια ή περισσότερες φωτογραφίες και ένα συνοπτικό κείμενο. Η επιλογή και η απόδοση των θεμάτων δεν γίνεται με κριτήριο την ομορφιά, τη χρησιμότητα ή την αποδοχή τους. Όλα τα θέματα, καταγράφουν μια συγκεκριμένη στιγμή, σε ένα συγκεκριμένο χώρο, εικόνες.

To περιεχόμενο του site μας (εικόνες, σχέδια, πίνακες, κείμενα, φωτογραφίες) ΔΕΝ είναι ελεύθερα προς αντιγραφή και χρήση –για κανένα λόγο– χωρίς την έγγραφη εξουσιοδότηση μας. Εναλλλακτικά, χρησιμοποιήστε τα url (διευθύνσεις) των θεμάτων και των φωτογραφιών μας.

www.2steps.gr

pinhole.gr

schoolfun.gr

2steps.gr (2018-2019) Clothspin

2steps.gr (2019-2020) Sphere

Στείλτε μας τις παρατηρήσεις σας κάνοντας κλικ στη λέξη

email

.

Products

Pincap: Pinhole Body cap

eBooks

Pinhole Photo Album I

Pinhole Photography II

Fishing Boat Accessories

(c) 2steps.gr, 2023