Αισθητική pinhole Camera

Pinhole Camera

Η Pinhole camera  είναι ένα σκοτεινός θάλαμος με τη μορφή ενός κουτιού - αδιαπέραστου από το φως - με μια πολύ μικρή τρύπα (pinhole) σε μια του πλευρά. Το φως από τη σκηνή που διαδραματίζεται έξω από το κουτί περνάει από την μικρή τρύπα και προβάλει το είδωλό της σκηνής αντεστραμμένο, σε μια φωτοευαίσθητη επιφάνεια (φιλμ ή CCD). Η σχηματιζόμενη εικόνα αποτυπώνεται στο χαρτί ή σε μια οθόνη δημιουργώντας τη φωτογραφία. Η pinhole camera ακριβώς επειδή δεν έχει φακό, είναι η απλούστερη φωτογραφική μηχανή. Η μοναδική ρύθμιση που μπορεί να κάνει ο φωτογράφος είναι η ταχύτητα, το χρονικό διάστημα, δηλαδή, που η φωτοευαίσθητη επιφάνεια θα εκτεθεί στο φως.

Το φαινόμενο της αντίστροφης προβολής ενός ειδώλου σε ένα σκοτεινό δωμάτιο (camera obscura) με τη βοήθεια του φωτός που περνάει από μια πολύ μικρή τρύπα, είναι γνωστό εδώ πολλούς αιώνες (υπάρχουν αναφορές από τον Αριστοτέλη). Η camera obscura, πριν την ανακάλυψη του φιλμ πρόβαλε το αντεστραμμένο είδωλο σε ένα καθρέφτη που διόρθωνε την αντιστροφή και έπειτα σε ένα θαμπόγυαλο δίνοντας την ευκαιρία στο χρήστη της να αντιγράψει τοπία (τοπιογραφία) ή και αρχιτεκτονικά σχέδια, με μεγάλη πιστότητα (το σχηματιζόμενο είδωλο διατηρεί και την προοπτική και τα χρώματα της πραγματικότητας)

Σήμερα η χρήση της pinhole είναι περιορισμένη σε καλλιτεχνικούς κύκλους που τους αρέσει η απλότητα της φωτογράφισης χωρίς τεχνολογικές εξαρτήσεις. Ωστόσο η φωτογράφιση με pinhole έχει επιστημονικές  καθώς και εκπαιδευτικές εφαρμογές

Έμπνευση και αισθητική

Οι φωτογραφίες που παράγονται από μια pinhole camera δεν είναι καθαρές και διακρίνονται από ασάφεια, περίεργες ανακλάσεις  και  αδιευκρίνιστες χρωματικές αποχρώσεις. Από την άλλη, η pinhole δίνει τη δυνατότητα στο φωτογράφο να δει και να εκφραστεί διαφορετικά. Να ξεχάσει τις βαρετές διαδικασίες και να ανακαλύψει την ευχαρίστηση της εξερεύνησης. Να δει τη φωτογράφιση από μια άλλη πιο δημιουργική σκοπιά όπου το ένστικτο θα αντικαταστήσει τον εξοπλισμό και η επιλογή του κάδρου την οπτική τελειότητα.

Η pinhole μπορεί να μην έχει φακό αλλά προσφέρει το μεγαλύτερο βάθος πεδίου από οποιαδήποτε άλλη camera. Η σωστή εκμετάλλευση αυτής της δυνατότητας μπορεί να απογειώσει το φωτογραφικό αποτέλεσμα.

Οι φωτογραφίες της ενότητας

Όλες οι φωτογραφίες αυτές της ενότητας έχουν παραχθεί με ένα ειδικά διαμορφωμένο πλαστικό καπάκι για μηχανές NIKON που υπάρχει διαθέσιμο στο eBay.

Basket Ball (pinhole), Αθήνα, Αττική
Basket Ball, φωτογράφιση με pinhole...Περισσότερα
Ανθρώπινες Φιγούρες (Pinhole), Αθήνα, Αττική
Οι φωτογραφίες pinhole με θέμα τις ανθρώπινες φιγούρες...Περισσότερα
Αυτοκίνητα (Pinhole), Αθήνα, Αττική
Οι φωτογραφίες pinhole με θέμα το αυτοκίνητο, έγιναν με...Περισσότερα
Γυαλιά (Pinhole), Αθήνα, Αττική
Φωτογραφίες pinhole με θέμα τα γυαλιά με τη βοήθεια του PLC...Περισσότερα
Εικόνες από την Πλάκα (Pinhole), Αθήνα, Αττική
Φωτογραφίες pinhole από την Πλάκα με τη βοήθεια του PLC...Περισσότερα
Θέα στη Θάλασσα (Pinhole), Βάρκιζα, Αττική
Οι φωτογραφίες pinhole με θέμα τη θέα στη θάλασσα στη Βάρκιζα...Περισσότερα
Κουτάλια (pinhole), Αθήνα, Αττική
Κουτάλια, φωτογράφιση με pinhole...Περισσότερα
Μόδα (pinhole), Αθήνα Αττική
Οι φωτογραφίες pinhole με θέμα τη μόδα έγιναν με τη...Περισσότερα
Σκηνές από το Μουσείο της Ακρόπολης (pinhole), Αθήνα, Αττική
Σκηνές από το Μουσείο της Ακρόπολης (pinhole), Μάρτιος 2018...Περισσότερα
Στήλες Ολύμπιου Διός (pinhole), Αθήνα, Αττική
Στήλες Ολύμπιου Διός (pinhole), Μάρτιος 2018...Περισσότερα
Σύννεφα (pinhole), Αθήνα, Αττική
Σύννεφα, (pinhole), Μάρτιος 2018...Περισσότερα
Φωτιστικό δρόμου (pinhole), Ερμού, Αθήνα, Αττική
Φωτιστικό πολυέλαιος που είναι ακριβώς ότι πρέπει για το...Περισσότερα