Τοποθεσίες Οροφές στις Πόλεις Χωριά Παραλίες Αττικής Παραλίες εκτός Αττικής Παραλίες στις Κυκλάδες Παραλίες στην Εύβοια Παραλίες στη Φθιώτιδα Παραλίες στη Φωκίδα Παραλίες στην Αχαϊα Παραλίες στη Ρόδο Παραλίες στη Πρέβεζα Νησίδες Πορθμεία Σιδηροδρομικοί Σταθμοί Γέφυρες Ανεμόμυλοι Μουσεία Πάρκα, Στάδια Ανοικτά Θέατρα / Χώροι Πολιτισμού Μνημεία
Ζώα Πουλιά Έντομα Ουρανός Θάλασσα Βουνά Δάση Υδροβιότοποι Ποτάμια Λίμνες Πηγές Σπήλαια Δέντρα Θάμνοι Λουλούδια Μόλυνση - Καταστροφές Φυσική Ιστορία
Αρχαιολογικοί Χώροι Αρχαίοι Ναοί Αρχαιολογικά Μουσεία Αρχαία Θέατρα Κάστρα, Φρούρια, Πύργοι
Εκθέματα Μουσείων Μινωική,Kυκλαδική,Mυκηναϊκή Τέχνη Αρχαίοι Αρχιτεκτονικοί Ρυθμοί Αγάλματα Κούροι και Κόρες Κεφαλές, Προτομές, Πορτραίτα Αγαλμάτων Επιτύμβιες στήλες και Αναθήματα Αρχαία Ανάγλυφα Αρχαία Ελληνικά Αγγεία Αρχαία Ελληνικά Όπλα Τοιχογραφίες, Ψηφιδωτά Θεατρικά Προσωπεία Βυζαντινή και Χριστιανική Τέχνη Φωτογραφικό υλικό μουσείων
Πέτρινοι Φάροι Φανάρια Λιμανιών
Εκκλησίες Αττικής Νότια Προάστια Εκκλησίες Αττικής Βόρεια Προάστια Εκκλησίες εκτός Αττικής Εκκλησίες στην Εύβοια Εκκλησίες στη Βοιωτία Εκκλησίες στη Φωκίδα Εκκλησίες στη Λακωνία Εκκλησίες στην Αργολίδα Εκκλησίες στις Κυκλάδες Εκκλησίες στη Φθιώτιδα Εκκλησίες στην Αχαϊα Εκκλησίες στην Μεσσηνία Εκκλησίες στην Κορινθία Εκκλησίες στην Αρκαδία Εκκλησίες Νησιών Αργοσαρωνικού, Αττική Μοναστήρια Βυζαντινοί Ναοί Αρχιτεκτονική Εκκλησιών
Φράγματα, Τεχνητές Λίμνες Τεχνολογία - Μηχανές Αυτοκίνητα, Μοτοσυκλέτες Βαριά Οχήματα Πλοία Βάρκες Collections
Ιδέες για Φωτογραφίες (How to) Φωτογραφικός Εξοπλισμός Φωτογράμματα Κυανοτυπίες Υπέρυθρες φωτογραφίες (Infrared) Φωτογραφίες Σέπια Φωτογραφίες Pinhole Camera Φωτογραφική μηχανή Holga Lomography , Λομογραφία Stop Motion Video Backgrounds Αρνητικές φωτογραφίες Εργαλειοθήκη του Φωτογράφου Ιδέες καταγραφής με το κινητό Posters Τα βιβλία μας για τη Φωτογραφία Photo Trip Extreme Close-Up
Κτήρια Φωτιστικά δρόμων Παγκάκια με θέα
Κινηματογράφος Πίνακες Ζωγραφικής Μοντέρνα Τέχνη: Γλυπτική Αγιογραφία Παιχνίδια Παιδική ζωγραφική / Κατασκευές Graffiti Παλέτες (συνδυασμοί Χρωμάτων) Ημερολόγια
Artworks: Άνθρωποι Artworks: Ζώα ArtWorks: Φυτά Artworks: Γενικά Θέματα Artworks: Κτήρια Artworks: Θάλασσα Artworks: Αυτοκίνητο Artwroks: Μέσα Μεταφοράς ArtWorks: Εργαλεία, Αντικείμενα Artworks: Cappuccino Γλυκά του Κουταλιού
Θεατρικές Παραστάσεις Εκθέσεις Δρώμενα Χώροι

Κριστόφ Κισλόφσκι (Krzysztof Kieślowski), Σύνοψη

‘Ενας από τους πιο γνωστούς Πολωνούς σκηνοθέτες παγκοσμίως,  κυρίως λόγω των τριών ταινιών του την Μπλε την Άσπρη και Κόκκινη που πήραν το όνομά τους από τα χρώματα της Γαλλικής σημαίας.

Τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο έγιναν με τη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ βασισμένα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, τις εργασίες τους και τα προβλήματα που ήταν υποχρεωμένοι να λύσουν, πολλές φορές μόνοι τους χωρίς την βοήθεια του κράτους.Ο τρόπος παρουσίασης αυτών των ντοκιμαντέρ έγιναν η αφορμή να συγκρουστεί με τις εκάστοτε αρχές, αν και δεν είχαν εμφανή σχολιασμό από την μεριά του σκηνοθέτη και δεν παρουσιάζαν ξεκάθαρα τις πολιτικές του θέσεις.

Οι μετέπειτα ταινίες του ήταν επίσης φτιαγμένες σε στυλ ντοκιμαντέρ. Ήταν βασισμένες σε μεγάλα καστ πολλές φορές από ανθρώπους που δεν ήταν επαγγελματίες ηθοποιοί, κάτι που βοηθούσε στον κοινωνικό ρεαλισμό που απέπνεαν και στην προβολή του καταπιεστικού καθεστώτος τόσο για το άτομο, προσωπικά όσο και για το άτομο  ώς μέλος μιας κοινότητας.

Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις ταινίες - ντοκιμαντέρ όταν  κάποια πλάνα από το Station το 1981 χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν σαν αποδεικτικό υλικό σε μια ποινική υπόθεση. Ένας ακόμη παράγοντας για αυτή του την απόφαση ήταν η επιβαλλόμενη λογοκρισία που τον ανάγκαζε σε διορθώσεις τόσο των γυρισμάτων, όσο και του μοντάζ ώστε να είναι συμβατός με τα ζητούμενα της. Για παράδειγμα το Blind Chance προβλήθηκε στις αίθουσες το 1987, έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του.

Στην ύστερη φιλμογραφία του τη δεκαετία του 1990  ξεχωρίζει μια αριστουργηματική τηλεοπτική  σειρά με τίτλο Degalogue. Η τηλεοπτική σειρά που έγινε με χρηματοδότηση της Γερμανίας αφορούσε 10 επεισόδια με θέμα τις ηθικές αξίες που προκύπτουν από τις 10 εντολές. Ο σκηνοθέτης αν και δέχτηκε πολλές επικρίσεις και από το καθεστώς και απο την εκκλησία για την σειρά, αποφάσισε να την ολοκληρώσει ο ίδιος, παρότι αρχικώς είχε προγραμματιστεί να γίνει με διαφορετικους σκηνοθέτες. 

Την δεκαετία του 2000 μια χρηματοδότηση από τη Γαλλία αυτή τη φορά, του έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσει τις τέσσερις ταινίες που ήταν και οι τελευταίες του. Πρώτη από αυτές, που η επιτυχία της του έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσει στις επόμενες ήταν “Η διπλή ζωή της Βερόνικα” που πραγματεύεται με τρόπο κινηματογραφικά ονειρικό τη διττή ζωή των ανθρώπων.  

Οι επόμενες τρεις ταινίες πραγματεύονται τις αρχές της ελευθερίας της αδελφοσύνης και της ισότητας, αξίες που αποτελούσαν τα οράματα της Γαλλικής επανάστασης και χρωμάτισαν τη σημαία της Γαλλίας. Οι αξίες αυτές μέσα από τις ταινίες του Κισλόφσκι προβλήθηκαν σκόπιμα κατα τη γνώμη μας με ασάφειες και κάποια δόση ειρωνείας. δύο χαρακτηριστικά που έδωσαν στην τρολογία μια ανθρώπινη διάσταση χωρίς υπερβολές που συνέβαλαν μαζί με την κινηματογραφική τους ποιότητα στην μεγάλη τους δημοφιλία και στην επιτυχία.

Ο Σκηνοθέτης πέθανε το 1996 δύο χρόνια περίπου μετά τη ολοκλήρωση της διανομής της τριλογίας του στα 55 του χρόνια. 

Θέματα κατηγορίας: Θέματα: Κινηματογράφος

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20/12/2021
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης

Μπορεί να ενδιαφέρει

Προσωπικότητες της Τέχνης

Βιογραφίες

www.2steps.gr