Οικία Μπενιζέλων, το Αρχοντικό της Οσίας Φιλοθέης της Αθηναίας, Πλάκα, Αθήνα, Αττική
Πως θα πάω: Οικία Μπενιζέλων, το Αρχοντικό της Οσίας Φιλοθέης της Αθηναίας, Πλάκα, Αθήνα, Αττική (Χάρτης) O Καιρός: ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ τώρα από το meteo.gr

Ένα μουσείο του εαυτού του. (Αντιγραφή από το ενημερωτικό έντυπο)

Στη καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στην οδό Ανδριανού 96, συναντά κανείς το μοναδικό σπίτι της οθωμανικής περιόδου που σώζεται μέχρι τις μέρες μας στη πόλη. Είναι ένα από τα αθηναϊκά αρχοντόσπιτα που συνδέονταν με την ανώτερη κοινωνική ομάδα των Ελλήνων δημογερόντων.

Άνηκε στην οικογένεια των Μπενιζέλων, μια από τις σημαντικότατες και παλαιότερες αθηναϊκές αρχοντικές οικογένειες και συνιστά σημαντικότατο κοσμικό μνημείο για την ιστορία της πόλης από τον 16ο ως και τον 18ο αιώνα.

Το ξύλινο αρχοντικό με δύο οντάδες και ένα μακρύ ανοιχτό χαγιάτι με δύο σοφάδες στα άκρα και έναν Ορτά-σοφά στο μέσον, που πρόβαλε σε ξεπεταχτό (σαχνισί) προς νότο, στήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα πάνω σε δύο παλιότερες, λιθόκτιστες οικοδομές. Οι τελευταίες που ενσωματώθηκαν στο ισόγειο του, ταυτίζονται, κατά την παράδοση, με το σπίτι της οσίας Φιλοθέης (1545-1589), η οποία ήταν ο γόνος της οικογένειας των Μπενιζέλων.

Αφού ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του μνημείου, ο χώρος, που η χρήση του έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στην  Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αποδίδεται στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πρωτεύουσας με τη νέα ιδιότητα, του μουσειακού πλέον χώρου. Ως βασικό έκθεμα αναγνωρίζεται και αναδεικνύεται το ίδιο το κτήριο.

Πρόταση για επίσκεψη στο μνημείο. (Αντιγραφή από το ενημερωτικό έντυπο)

Οι χώροι του μνημείου είναι πλέον ανοιχτοί για όποιον επιθυμεί να το επισκεφτεί. Σειρά μουσειακών παρεμβάσεων: εποπτικό υλικό, προβολές βίντεο, ηχητικές εφαρμογές και ψηφιακά διαδραστικά εκθέματα, παρέχουν πληροφορίες για αυτό αλλά και για την ιστορική πραγματικότητα που το δημιούργησε, καθιστώντας το και νοηματικά προσβάσιμο από όλους. Η ερμηνεία του, ωστόσο, δεν θα βασιστεί μόνο στη λεκτική και άλλη πληροφόρηση, αλλά και στη βιωματική εμπειρία.

Ως επισκέπτης έχεις τη δυνατότητα –για λίγο έστω- να ζήσεις να δράσεις, να μάθεις, να παίξεις, να διαβάσεις, να διασκεδάσεις.

Η γνώμη μας.
Ο χώρος είναι πολύ όμορφος, λειτουργικός και οικείος. Όσοι τον επισκεφτούν θα ήταν καλό να έχουν λίγο περισσότερο χρόνο για να καθίσουν και να χαρούν τις ανέσεις κα τη φιλοξενία του. 


Εξοπλισμός Φωτογράφισης
Σώμα dSLR:NIKON d90
Φακός:Nikon 35mm f/1.8 DX