Περιοχή Αχαρνικής πύλης της Οχύρωσης των Αθηνών, Πλατεία Κοτζιά, Αττική
Πως θα πάω: Περιοχή Αχαρνικής πύλης της Οχύρωσης των Αθηνών, Πλατεία Κοτζιά, Αττική (Χάρτης) O Καιρός: ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ τώρα από το meteo.gr

Οι ανασκαφικές έρευνες που διενεργήθηκαν από την Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο οικόπεδο αυτό έφεραν στο φως τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας πόλεως των Αθηνών που περιλαμβάνει:

1) Τμήμα του Θεμιστόκλειου περιβόλου (479 π.Χ) με ανακατασκευές κατά την υστερορωμαϊκή περίοδο (3ος αιώνας μ.Χ.), το οποίο πιθανότατα ανήκει σε θεμέλιο πύργου που όριζε τη θέση της γνωστής από τις αρχαίες πηγές  Αχαρνικής Πύλης.

2) Τμήμα του προτειχίσματος και της τάφρου (4ος αιώνας π.Χ)

Επίσης αποκαλύφθηκαν η αρχαία οδός (5ος αιώνας π.Χ) που εκκινούσε από την Αχαρνική Πύλη και οδηγούσε από τη πόλη προς τους βόρειους δήμους της Αττικής και κυρίως προς τον "πολυανθρωπότερον" κατά τον Θουκυδίδη δήμο των Αχαρνών, καθώς και τμήμα της Περιφερειακής Οδού (4ος αιώνας π.Χ) που περιέτρεχε ολόκληρο τον οχυρωματικό περίβολο της πόλεως.

Η θέση της Αχαρνικής Πύλης στο χώρο αυτό βεβαιώνεται από τη διακοπή της τάφρου και του προτειχίσματος από την αρχαία οδό. Η προς βορά συνέχεια της αρχαίας οδού έχει διατηρηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Κοτζιά. Σήμερα διακρίνουμε τις αύλακες των αμαξοτροχών, που διατηρήθηκαν στο κατάστρωμα της. Η ίδια η Αχαρνική Πύλη δεν σώζεται, επειδή το μεγαλύτερο τμήμα της καταστράφηκε στον 19ο αιώνα από την ανέγερση νεοκλασικής οικίας.

Οι ισόδομοι τοίχοι που διατηρήθηκαν και είναι σύγχρονοι με το προτείχισμα αποτελούν αναλήμματα, τα οποία αντιστήριζαν τα πρανή της τάφρου και συγκρατούσαν τα οδοστρώματα της αρχαίας οδού.

Η διατήρηση και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων υπήρξαν προϋποθέσεις στον σχεδιασμό του νέου Κτηρίου Διοικήσεως της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Οι αναστηλωτικές εργασίες και η ανάδειξη του χώρου χρηματοδοτούνται από την ίδια τράπεζα και πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι πιο πάνω πληροφορίες είναι αντιγραφή από την ενημερωτική προθήκη που υπάρχει στον αρχαιολογικό χώρο.


Εξοπλισμός Φωτογράφισης
Σώμα dSLR:NIKON d90
Φακός:Nikon AF-S DX Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF