Ο βραχώδης λόφος του Αρείου Πάγου, βρίσκεται ανάμεσα στην Ακρόπολη,τους λόφους της Πνύκας και του Αγοραίου Κολωνού.
Το όνομα του είναι πιθανόν να συνδέεται με τον Άρη, τον Θεό του πολέμου και τις Αρές - Ερινύες ή Σεμνές χθόνιες θεότητες της τιμωρίας και της εκδίκησης.
Ήταν τόπος συνάθροισης του δικαστικού σώματος της Βουλής, του Αρείου Πάγου, που εκδίκαζε υποθέσεις φόνων εκ προμελέτης, ιεροσυλιών και εμπρησμών. Παράλληλα ήταν τρόπος λατρείας με σημαντικά ιερά.
Στη βόρεια κλιτύ (πλαγιά) του λόφου εκτείνονταν νεκροταφείο θολωτών και άλλων τάφων της Μυκηναϊκής και γεωμετρικής περιόδου (1600 - 700 π.Χ)
Από τον 6ο αιώνα π.Χ αναπτύχθηκε στο λόφο οικισμός, ο οποίος αποτελούσε τμήμα του αριστοκρατικού δήμου της Μελίτης.
Ο Άρειος Πάγος συνδέθηκε με τη διάδοση του χριστιανισμού στη Ελλάδα. Από την κορυφή του ο Απόστολος Παύλος - στα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ. φέρεται να δίδαξε τις αρχές της νέας θρησκείας, προσηλυτίζοντας αρκετούς Αθηναίους, ανάμεσα τους τον επιφανή Διονύσιο Αρεοπαγίτη, τον προστάτη Άγιο των Αθηνών, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση έγινε ο πρώτος επίσκοπος της πόλεως. Λείψανα του ομώνυμου ναού σώζονται ψηλά στη βόρεια πλαγιά του λόφου.
Από το βράχο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία, να παρατηρήσει το σύνολο σχεδόν του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Τα προπύλαια, τη βόρεια πλαγιά της, την παλιά αγορά, το ναό του Ηφαίστου και το λόφο των Φιλοπάππου.
Στη κορυφή του οι πέτρες έχουν λειανθεί σε τέτοιο βαθμό (από τους χιλιάδες επισκέπτες) που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.
Θέματα κατηγορίας: Θέματα: Αρχαιολογικοί Χώροι |
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 31/07/2013 |
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης |
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης |