Το αερόπλοιο (airship) ή Zeppelin από το όνομα του εφευρέτη του, είναι ένα είδoς αεροπλάνου που αποτελείται από ένα μπαλόνι σε σχήμα τορπίλης γεμάτο με αέριο ελαφρύτερο του αέρα, συνήθως ήλιο. Τα πρώτα αερόπλοια είχαν υδρογόνο που ήταν πιο εύκολο να βρεθεί αλλά πολύ ασταθές και εύφλεκτο.
Η παρθενική πτήση του πρώτου μοντέλου που είχε σκελετό από αλουμίνιο και οκτώ δεξαμενές υδρογόνου.έγινε στις 02/07/1900 και χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις αερομεταφορές μεταξύ πόλεων. Κατα τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου συμμετείχε ενεργά στις πολεμικές επιχειρήσεις εγκαινιάζοντας δυστυχώς τους βομβαρδισμούς από αέρα.
Αργότερα χρησιμοποιήθηκε για υπερατλαντικά ταξίδια συνδέοντας ουσιαστικά την Ευρώπη με τις Η.Π.Α. Στις 06/05/1937 έγινε ένα φοβερό ατύχημα αφού το αερόπλοιο LZ 139 Χίντενμπουργκ πήρε φωτιά κατά την προσγείωση του στο New Jersey σκοτώνοντας 36 ανθρώπους μπροστά στα έκπληκτα μάτια του πλήθους και των δημοσιογράφων. Το δυστύχημα καταγράφηκε και έγινε πρωτοσέλιδο σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως είναι φυσικό αυτή η αρνητική δημοσιότητα ήταν αρκετή για να τερματίσει την μέχρι τώρα επιτυχημένη του πορεία κλωνίζοντας δια παντός την αξιοπιστία του σαν μέσο μεταφοράς.
Ωστόσο, η παραγωγή τους συνεχίστηκε και κατα τη διάρκεια και μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου αφού χρησιμοποιήθηκε για εποπτικούς, τουριστικούς και διαφημιστικούς σκοπούς.
Το γνωστότερο αερόπλοιο στην Ελλάδα ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την εποπτεία της Αττικής κατα την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Πριν από αυτό, κάποιοι από εμάς είχαν την ευκαιρία να δουν το τεράστιο αερόπλοιο της GoodYear που μέχρι να αποσυρθεί το 2017, περιδιάβαινε τον κόσμο διαφημίζοντας την εταιρεία.
Στην δεκαετία του 90 κυριάρχησε ένα άλλο είδος αερόπλοιων τα Blims που δεν είχαν σκελετό, ήταν ελαφρύτερα και είχαν μικρό κόστος παραγωγής και συντήρησης.
Χρησιμοποιήθηκαν από κινηματογραφιστές σε όλο τον κόσμο για τη λήψη εικόνων από ψηλά κυρίως σε κλειστούς και ελεγχόμενους χώρου αφού η δυνατότητα ελέγχου τους ήταν περιορισμένη και δύσκολη. Τα blims ήταν παρόντα σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και σε διάφορα καλλιτεχνικά και επιχειρησιακά events.
Τα Zeppelin εμφανίζονται σε πολλές κινηματογραφικές παραγωγές και σε μερικές από αυτές έχουν και οργανικό ρόλο, όπως για παράδειγμα αυτές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της καταστροφής του Χιντερμπουκ.
Σήμερα τα αερόπλοια καθώς και τα blimps έχουν δυστυχώς αντικατασταθεί τουλάχιστον για κινηματογραφικη χρήση από τα drones λόγω του μικρού τους κόστους, της ευκολίας ελέγχου τους και του εξοπλισμού τους με κάμερες υψηλής ευκρίνειας.
Θέματα κατηγορίας: Θέματα: Εργαλειοθήκη του Φωτογράφου |
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07/03/2023 |
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης |
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης |