Τοποθεσίες Οροφές στις Πόλεις Χωριά Παραλίες Αττικής Παραλίες εκτός Αττικής Παραλίες στις Κυκλάδες Παραλίες στην Εύβοια Παραλίες στη Φωκίδα Παραλίες στην Αχαϊα Παραλίες στη Ρόδο Νησίδες Πορθμεία Σιδηροδρομικοί Σταθμοί Γέφυρες Ανεμόμυλοι Μουσεία Πάρκα, Στάδια Ανοικτά Θέατρα / Χώροι Πολιτισμού Μνημεία
Ζώα Πουλιά Έντομα Ουρανός Θάλασσα Βουνά Δάση Υδροβιότοποι Ποτάμια Λίμνες Πηγές Σπήλαια Δέντρα Θάμνοι Λουλούδια Μόλυνση - Καταστροφές Φυσική Ιστορία
Αρχαιολογικοί Χώροι Αρχαίοι Ναοί Αρχαιολογικά Μουσεία Αρχαία Θέατρα Κάστρα, Φρούρια, Πύργοι
Εκθέματα Μουσείων Μινωική,Kυκλαδική,Mυκηναϊκή Τέχνη Αρχαίοι Αρχιτεκτονικοί Ρυθμοί Αγάλματα Κούροι και Κόρες Προτομές, Πορτραίτα Αγαλμάτων Επιτύμβιες στήλες και Αναθήματα Αρχαία Ανάγλυφα Αρχαία Ελληνικά Αγγεία Αρχαία Ελληνικά Όπλα Τοιχογραφίες, Ψηφιδωτά Θεατρικά Προσωπεία Βυζαντινή και Χριστιανική Τέχνη Φωτογραφικό υλικό μουσείων
Πέτρινοι Φάροι Φανάρια Λιμανιών
Εκκλησίες Αττικής Νότια Προάστια Εκκλησίες Αττικής Βόρεια Προάστια Εκκλησίες εκτός Αττικής Εκκλησίες στην Εύβοια Εκκλησίες στη Βοιωτία Εκκλησίες στη Φωκίδα Εκκλησίες στη Λακωνία Εκκλησίες στην Αργολίδα Εκκλησίες στις Κυκλάδες Εκκλησίες στη Φθιώτιδα Εκκλησίες στην Αχαϊα Εκκλησίες στην Μεσσηνία Εκκλησίες στην Κορινθία Εκκλησίες στην Αρκαδία Εκκλησίες Νησιών Αργοσαρωνικού, Αττική Μοναστήρια Βυζαντινοί Ναοί Αρχιτεκτονική Εκκλησιών
Φράγματα - Τεχνητές Λίμνες Τεχνολογία - Μηχανές Αυτοκίνητα, Μοτοσυκλέτες Βαριά Οχήματα Πλοία Βάρκες Collections
Ιδέες για Φωτογραφίες (How to) Φωτογραφικός Εξοπλισμός Φωτογράμματα Κυανοτυπίες Υπέρυθρες φωτογραφίες (Infrared) Φωτογραφίες Σέπια Φωτογραφίες Pinhole Camera Φωτογραφική μηχανή Holga Lomography , Λομογραφία Stop Motion Video Backgrounds Αρνητικές φωτογραφίες Εργαλειοθήκη του Φωτογράφου Ιδέες καταγραφής με το κινητό Posters Τα βιβλία μας για τη Φωτογραφία
Φωτιστικά δρόμων
Κινηματογράφος Πίνακες Ζωγραφικής Μοντέρνα Τέχνη: Γλυπτική Αγιογραφία Παιχνίδια Παιδική ζωγραφική / Κατασκευές Graffiti Παλέτες (συνδυασμοί Χρωμάτων) Ημερολόγια
Artworks: Άνθρωποι Artworks: Ζώα ArtWorks: Φυτά Artworks: Γενικά Θέματα Artworks: Κτήρια Artworks: Θάλασσα Artworks: Αυτοκίνητο Artwroks: Μέσα Μεταφοράς ArtWorks: Εργαλεία, Αντικείμενα Artworks: Cappuccino Γλυκά του Κουταλιού
Θεατρικές Παραστάσεις Εκθέσεις Δρώμενα Χώροι

Multiplane Camera, Κάμερα πολλαπλών Επιπέδων

Όσοι γνώρισαν από κοντά τον Walt Disney αλλά και όσοι αργότερα μελέτησαν το έργο του  συμφωνούν ότι πρώτα από όλα ήταν ένας εξαιρετικός αφηγητής παραμυθιών. Συμφωνούν επίσης ότι είχε το ένστικτο να επιλέγει τη εικόνα και τη σωστή μουσική. Έτσι, κάθε του ταινία με τη βοήθεια του animation και της μουσικής δημιουργούσε για τον θεατή έναν τόπο ονείρων. Ένα ονειρικό χώρο που ο καθένας θα ήθελε να επισκεφτεί και να απολαύσει. 

Η πρώτη μεγάλη του επιτυχία ήρθε με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του “H Χιονάτη και οι επτά νάνοι”. Η ταινία δουλεύονταν από το 1934 όταν τα Disney Studios απασχολούσαν ήδη 700 άτομα και είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται σε κινηματογραφικό κολοσσό. Η Xιονάτη βγήκε στις αίθουσες το 1937 και μέχρι τότε είχε κοστίσει 1.5 εκ. δολάρια ποσό αστρονομικό για την εποχή και τόσο μεγάλο που ο Walt αναγκάστηκε να βάλει υποθήκη το σπίτι του για να καταφέρει να την ολοκληρώσει. Η ταινία αποτελεί σήμερα ταινία αναφοράς για τον παγκόσμιο κινηματογράφο και έκανε εισπράξεις 8 εκ. δολάρια.

Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο η Χιονάτη έγιναν πολλές αλλαγές στο σενάριο της αλλάζοντας το ύφος της, ουσιαστικά κόπηκαν ολόκληρες σκηνές που είχαν ήδη σχεδιαστεί. Επινοήθηκαν επίσης τρόποι εργασίας και τεχνικές ήχου και εικόνας που άλλαξαν τον τρόπο δημιουργίας των animations εκ βάθρων. 

Όσον αφορά στον ήχο, ο συγχρονισμός ήχου και εικόνας έφτασε σε επίπεδο τελειότητας και όσο αφορά στην εικόνα επινοήθηκε και χρησιμοποιήθηκε η κάμερα πολλαπλών επιπέδων. Η κάμερα, ήταν μια δημιουργία του Ub Iwerks ενός ευφυούς σχεδιαστή που έδωσε μορφή στον Μίκυ Μάους και στον ίδιο τον Walt που εκτός των άλλων ήταν λάτρης της τεχνολογίας και συμμετείχε ενεργά σε οτιδήποτε νέο. 

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες η κάμερα  πολλαπλών επιπέδων ήταν σαν μια ντουλάπα με διάφανα γυάλινα ράφια και μια κάμερα πάνω από το ψηλότερο. Σε κάθε γυάλινη επιφάνεια ήταν ζωγραφισμένο ένα κομμάτι της σκηνής. Οι γυάλινες επιφάνειες μπορούσαν να να μετακινηθούν πάνω κάτω, αλλάζοντας ύψος, άρα εστιακή απόσταση  και δεξιά - αριστερά αλλάζοντας το περιεχόμενο της τελικής εικόνας που τελικά φωτογραφίζονταν από το ψηλότερο σημείο. 

Η χρήση της κάμερας πολλαπλών επιπέδων έδωσε στις εικόνες βάθος πεδίου μετατρέποντας τις εικόνες 2D σε 3D, ρεαλιστικότερη προοπτική και αλλαγές στην ταχύτητα της κίνησης. Όλα τα παραπάνω για να γίνουν με τον κλασικό τρόπο σχεδίασης θα ήθελαν απείρως μεγαλύτερο χρόνο, εμπειρότατους άρα και δυσεύρετους σχεδιαστές και επισφαλέστερο τελικό αποτέλεσμα. 

Η χρήση της κάμερας πολλαπλών επιπέδων είχε τόσο καλά αποτελέσματα που χρησιμοποιήθηκε από την Disney για πενήντα και πλέον χρόνια μέχρι το 1989 όταν γυρίστηκε η Μικρή Γοργόνα με το ψηφιακό CAPS (Computer Animation Production System). 

Με τη βοήθεια της γυρίστηκαν αριστουργήματα του κινηματογράφου όπως ο Πινόκιο, η Φαντασία, η Σταχτοπούτα, Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων και πολλές άλλες, χαρίζοντας στον Walt Disney και στα Studios του το αστρονομικό νούμερο των 27 Oscars.

H ενασχόληση του Disney με τα παραμύθια και ο άψογος τρόπος που τα παρουσίασε και με τη βοήθεια της κάμερας πολλαπλών επιπέδων έκανε την εταιρία του μια αυτοκρατορία στον κινητογραφικό χώρο και ήταν ο επιταχυντής αν όχι ο δημιουργός των θεματικών πάρκων, των παιχνιδιών με κινηματογραφικούς ήρωες, των βιντεοπαιχνιδιών, της εικονικής πραγματικότητας, της επεξεργασίας εικόνας και άλλων συστημάτων και προϊόντων  που διαμόρφωσαν την παγκόσμια βιομηχανία του κινηματογράφου.

Θέματα κατηγορίας: Θέματα: Κινηματογράφος

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22/10/2021
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης

Μπορεί να ενδιαφέρει

Μουσική, Ταινίες, Φωτογραφία, Βιβλίο

Το 2steps.gr, είναι βιβλιοθήκη που περιέχει επιλεγμένα θέματα. Κάθε μας θέμα περιέχει μια ή περισσότερες φωτογραφίες και ένα συνοπτικό κείμενο. Η επιλογή και η απόδοση των θεμάτων δεν γίνεται με κριτήριο την ομορφιά, τη χρησιμότητα ή την αποδοχή τους. Όλα τα θέματα, καταγράφουν μια συγκεκριμένη στιγμή, σε ένα συγκεκριμένο χώρο, εικόνες.

To περιεχόμενο του site μας (εικόνες, σχέδια, πίνακες, κείμενα, φωτογραφίες) ΔΕΝ είναι ελεύθερα προς αντιγραφή και χρήση –για κανένα λόγο– χωρίς την έγγραφη εξουσιοδότηση μας. Εναλλλακτικά, χρησιμοποιήστε τα url (διευθύνσεις) των θεμάτων και των φωτογραφιών μας.

www.2steps.gr

pinhole.gr

schoolfun.gr

2steps.gr (2018-2019) Clothspin

2steps.gr (2019-2020) Sphere

Στείλτε μας τις παρατηρήσεις σας κάνοντας κλικ στη λέξη

email

.

Products

Pincap: Pinhole Body cap

eBooks

Pinhole Photo Album I

Pinhole Photography II

Fishing Boat Accessories

(c) 2steps.gr, 2023