Η γνωστότερη χρήση του χαρταετού σαν επιστημονικό όργανο ήταν το 1796 όταν ο Benjamin Franklin (Βενιαμίν Φραγκλίνος) έκανε το πασίγνωστο πείραμα του, που απέδειξε την σχέση του κεραυνού με τον στατικό ηλεκτρισμό.
Περίπου έναν αιώνα αργότερα το 1887 ο Άγγλος μετεωρολόγος Douglas Archibald και το 1888 ο Γάλλος φωτογράφος Arthur Batut κατάφεραν να δημιουργήσουν τις πρώτες αεροφωτογραφίες με τη χρήση του χαρταετού. Για την ιστορία, η πρώτη αεροφωτογραφία γενικώς έγινε το 1858 και ανήκει στον Γάλλο φωτογράφο και δημοσιογράφο με το ψευδώνυμο Nadar που τη δημιούργησε με τη χρήση αερόστατου..
Το 1906 δημιουργήθηκε η πιο διάσημη ίσως φωτογραφία με τη χρήση χαρταετού από τον Αμερικανό φωτογράφο και εφευρέτη, George Lawrence. Ο Lawrence κατάφερε να σταθεροποιήσει μια μεγάλη πανοραμική κάμερα σε έναν χαρταετό και να αποτυπώσει το San Francisco μετά το μεγάλο σεισμό στις 18/04/1906. Είναι η συγκλονιστική φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο (στην πραγματικότητα η φωτογραφία είναι μεγαλύτερη).
Για τους πρωτοπόρους της αεροφωτογράφισης με τη χρήση χαρταετού υπήρχαν δύο σημαντικά προβλήματα. 1. Η σταθεροποίηση της μηχανής ώστε οι φωτογραφίες να μην είναι θαμπές από την κίνηση του χαρταετού και 2. Η πυροδότηση του κλείστρου (το πάτημα του κουμπιού για να δημιουργηθεί η φωτογραφία). Και για τα δύο προβλήματα βρέθηκαν αρκετές, λύσεις μερικές φορές τόσο ευφάνταστες όσο η χρήση μηχανισμών εκκρεμούς για τη σταθεροποίηση και η χρήση εκρηκτικών για την πυροδότηση.
Η πιο γνωστή και δοκιμασμένη ανάρτηση για τη σταθεροποίηση της φωτογραφικής μηχανής κατασκευάστηκε από τον Γάλλο εφευρέτη Pierre Picavet και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Η ενεργοποίηση του κλείστρου ξεκίνησε με μηχανικούς διακόπτες και έφτασε στη χρήση servo μηχανισμών με τηλεχειρισμό από ραδιοσυχνότητες.
Η χρυσή εποχή της αεροφωτογράφισης με χρήση χαρταετού ήταν στην αρχή του εικοστού αιώνα αφού μαζί με τα αερόστατα ήταν ο μόνος τρόπος να έχεις μια εικόνα από ψηλά μιας μεγάλης περιοχής. Εικόνα πολύ χρήσιμη για ένα πλήθος από επιστήμες όπως η αρχαιολογία ή η γεωγραφία και η γεωπονία.
Το εγχείρημα βέβαια ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Είναι φυσικό να μην μπορούμε να συλλάβουμε το μέγεθος της δυσκολίας του μιας και ζούμε σε μια εποχή όπου η φωτογραφική μηχανή ζυγίζει μερικά γραμμάρια, μπορεί να είναι αδιάβροχη να αντέχει σε πτώσεις να την κουβαλάει ένα πολύ εύκολο στη χρήση drone που το χειριζόμαστε μέσα από το έξυπνο κινητό μας.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος των δυσκολιών θα πρέπει να θυμηθούμε ότι οι μηχανές στις αρχές του αιώνα ζύγισαν μερικά κιλά και το φιλμ ήταν μια γυάλινη επιφάνεια που απαιτούσε εξοπλισμό εμφάνισης. Να προσθέσουμε σε αυτά και το υψηλό κόστος απόκτησης όλου αυτού του εξοπλισμού και την αδυναμία εύρεσης πληροφοριών που θα μπορούσαν να λύσουν προβλήματα. Η αεροφωτογράφιση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και όσοι ασχολήθηκαν μαζί της εκτός από χρήματα κατέθεσαν πολύ μόχθο.
Μέχρι και την έλευση των drones η αεροφωτογράφιση με τη χρήση χαρταετού η μπαλονιών είχε μερικές εμπορικές χρήσεις, κυρίως όμως ήταν ένα hobby που είχε πολύ λίγους αλλά πολύ αφοσιωμένους θιασώτες. Όλοι αυτοί που δοκίμασαν να ασχοληθούν με το hobby τις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, ευνοήθηκαν από την πρόοδο της τεχνολογίας και μπόρεσαν να δημιουργήσουν με λογικό κόστος αξιόλογες φωτογραφίες.
Σήμερα, η αεροφωτογράφιση με τη χρήση χαρταετού δεν έχει σβήσει εντελώς. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά sites που προσφέρουν έτοιμα kits για να ξεκινήσει κανείς αυτό το hobby με κόστος που δεν ξεπερνά τα 100 Ε. Ο επίδοξος φωτογράφος μπορεί επίσης να συμμετάσχει και σε αποστολές όπως για παράδειγμα η καταγραφή της μόλυνσης του πλανήτη ώστε η δουλειά του να έχει και ένα κοινωνικό αποτύπωμα.
Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν το σπορ (κάτι που προτείνουμε ανεπιφύλακτα) μπορούν να το συνδυάσουν με το έθιμο της καθαρής Δευτέρας. Ο εξάγωνος χαρταετός που κυριαρχεί στη χώρα μας είναι ικανός να σηκώσει με ευκολία μια ανάρτηση Picavet και μια action cam ελεγχόμενη με wifi από ένα έξυπνο κινητό.
Θέματα κατηγορίας: Θέματα: Εργαλειοθήκη του Φωτογράφου |
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24/08/2021 |
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης |
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης |