
Αν γίνονταν διαγωνισμός για την εκλογή του πιο πετυχημένου σκηνοθέτη, ο James Cameron θα ήταν ένα από τα αδιαφιλονίκητα φαβορί. Έχει στην κατοχή του δύο oscar για τις ταινίες Τιτανικός και Avatar που έχουν και το ρεκόρ εισπράξεων όλων των εποχών. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εισπρακτικές και όχι μόνο επιτυχίες όπως το sequel Terminator και το Aliens. Είναι πρωτοπόρος στη χρήση ειδικών effect και υπολογιστικών συστημάτων δημιουργίας εικόνων. Τέλος έχει συμμετάσχει σε πολλές εξερευνητικές αποστολές σε δυσπρόσιτες περιοχές στον θαλάσσιο βυθό των ωκεανών.
Μια από αυτές τις εξερευνήσεις του, έγινε στις 23/03/2012 στο βαθύτερο σημείο της θάλασσας στον Δυτικό Ειρηνικό ωκεανό στην τάφρο των Μαριανών. Ο ίδιος, και μόνος κατέβηκε με το βαθυσκάφος του στα 11.000 περίπου μέτρα. Παρέμεινε περίπου τρεις ώρες συλλέγοντας εικόνες, ιζήματα, πετρώματα και βιολογικά δείγματα από 68 θαλάσσια πλάσματα που ζουν, πέρα από κάθε λογική, σε ένα εντελώς σκοτεινό και αφιλόξενο μέρος με πίεση που είναι 1000 φορές μεγαλύτερη από αυτή στην επιφάνεια της θάλασσας.
Ο Cameron ήταν ο τρίτος άνθρωπος που επισκέφτηκε αυτό το απρόσιτο σημείο στη γη. Είχαν προηγηθεί οι Ζαν Πικαρ και Ντον Γουλς που είχαν κάνει το ίδιο ταξίδι το 1960 με το βαθυσκάφος Τεργέστη, χωρίς όμως να καταφέρουν να καταγράψουν από αυτό ούτε μια εικόνα.
Αντιθέτως η αποστολή του Cameron με τη συνεργασία του National geographic και της Rolex κατόρθωσε να καταγράψει ένα τεράστιο σε όγκο υλικό υψηλότατης ανάλυσης. Η κινηματογράφηση κατά τη διάρκεια της κατάδυσης και της παραμονή στο βυθό έγινε από δύο ευρείας γωνίας 3D στερεοσκοπικές κάμερες που βρίσκονταν προσδεμένες σε δύο υδραυλικούς βραχίονες έξω από το υποβρύχιο. Οι κάμερες ήταν κατασκευασμένες ώστε να ανταπεξέλθουν στις τρομερές πιέσεις που ασκούσε πάνω τους ο ωκεανός και ικανές να καταγράψουν με ακρίβεια τα τοπία και τις μορφές της ζωής που βρίσκονται σε αυτά τα βάθη.
Η επιτυχία της αποστολής βασίστηκε στην εμπειρία της ομάδας του Cameron αλλά και στον εξαιρετικό σχεδιασμό του βαθυσκάφους. Το βαθυσκάφος είχε κάθετη σχεδίαση ώστε να καταδύεται με μεγάλη ταχύτητα, ένα χαλύβδινο κέλυφος που το καθιστούσε ανθεκτικό και ελαφρύ, δυνατά και ρυθμιζόμενα φώτα ώστε να είναι εφικτή η παρατήρηση και η κινηματογράφηση και τέλος όλα τα απαραίτητα συστήματα για την ασφαλή κατάδυση και επιστροφή του.
Η αποστολή προσπάθησε και κατάφερε να φέρει στοιχεία από το ανεξερεύνητο μέχρι τότε σημείο του πλανήτη που έχει μικρότερη ανθρώπινη επισκεψιμότητα ακόμη και από το διάστημα. Με βάση στοιχεία και τις εικόνες της αποστολής έχουν δημιουργηθεί πολλά ντοκιμαντέρ που προβάλλονται από το 2014 τόσο στο κοινό όσο και σε πανεπιστήμια και μουσεία σε όλο τον κόσμο.
Θέματα κατηγορίας: Θέματα: Κινηματογράφος |
![]() |
![]() |
![]() |
Το 2steps.gr, είναι βιβλιοθήκη που περιέχει επιλεγμένα θέματα. Κάθε μας θέμα περιέχει μια ή περισσότερες φωτογραφίες και ένα συνοπτικό κείμενο. Η επιλογή και η απόδοση των θεμάτων δεν γίνεται με κριτήριο την ομορφιά, τη χρησιμότητα ή την αποδοχή τους. Όλα τα θέματα, καταγράφουν μια συγκεκριμένη στιγμή, σε ένα συγκεκριμένο χώρο, εικόνες.
To περιεχόμενο του site μας (εικόνες, σχέδια, πίνακες, κείμενα, φωτογραφίες) ΔΕΝ είναι ελεύθερα προς αντιγραφή και χρήση –για κανένα λόγο– χωρίς την έγγραφη εξουσιοδότηση μας. Εναλλλακτικά, χρησιμοποιήστε τα url (διευθύνσεις) των θεμάτων και των φωτογραφιών μας.
Στείλτε μας τις παρατηρήσεις σας κάνοντας κλικ στη λέξη email
.