Οι τοπιογράφοι του 17ου–18ου αιώνα χρησιμοποιούσαν τον σκοτεινό θάλαμο (camera obscura) για να σχεδιάσουν με ακρίβεια, σκηνές και τοπία.
Ο σκοτεινός θάλαμος που ήταν ο πρόδρομος της φωτογραφικής μηχανής, είναι ένα ερμητικά κλειστό κουτί (ή δωμάτιο) που έχει στην μια πλευρά του μια τρύπα. Το φως από το εξωτερικό περιβάλλον περνώντας μέσα από την τρύπα του κουτιού πέφτει σε μια επιφάνεια στο εσωτερικό του και προβάλλει το είδωλο του. Το περιβάλλον προβάλλεται αντεστραμμένο αλλά διατηρεί και το χρώμα και την προοπτική του. Η χρήση ενός φακού μπροστά από την τρύπα βελτιώνει την ποιότητα του προβαλλόμενου ειδώλου. Με τη χρήση ενός καθρέφτη το είδωλο μπορεί να αντιστραφεί και να αντιγραφεί με ακρίβεια.
Κατασκευή 1ης Κάμερας
Το κουτί που χρησιμοποιήθηκε έχει διαστάσεις 23x17x18 cm και είναι διαθέσιμο σε μεγάλα βιβλιοπωλεία. Χρησιμοποιήθηκε ένας μεγεθυντικός φακός γραφείου με διάμετρο 65mm. Η επιφάνεια προβολής κατασκευάστηκε από ρυζόχαρτο 0.7mm που έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα.
1) Το κουτί επενδύθηκε εσωτερικά με μαύρο χαρτόνι. Κόπηκε επίσης η πίσω πλευρά και ανοίχτηκε η τρύπα στην απέναντι πλευρά για την τοποθέτηση του φακού.
2) Τοποθετήθηκε η «σωλήνα» με τον φακό. Η σωστή του θέση διασφαλίζεται από ένα κομμάτι χαρτόνι που υποστηρίζει το βάρος του.
3) Κατασκευάστηκε η επιφάνεια προβολής με ρυζόχαρτο «θαμπόγυαλο».
4) Η επιφάνεια προβολής τοποθετήθηκε μέσα στο σκοτεινό θάλαμο.
5) Mε δοκιμές βρέθηκε η σωστή απόσταση της επιφάνειας προβολής από τον φακό ώστε να επιτευχθεί η σωστή εστίαση (focus).
6) To κουτί κλείστηκε με χαρτοταινία ώστε να ανοίγει αν χρειαστεί για να γίνουν επισκευές και δοκιμάστηκε στη χρήση
7) Ο θάλαμος δοκιμάστηκε και δούλεψε ικανοποιητικά.
Η 2η Κάμερα
Η εμπειρία της χρήσης της πρώτης κάμερας, με οδήγησε σε τέσσερεις σημαντικές αλλαγές:
1) Εγκαταλείφθηκε το έτοιμο κουτί και έγινε νέο με ισχυρότερο και ανθεκτικότερο χαρτόνι.
2) Χρησιμοποιήθηκε μικρότερος και ελαφρότερος φακός (2,5 mm) με καλύτερα οπτικά αποτελέσματα
3) Στην επιφάνεια προβολής προστέθηκαν δύο οδηγοί (σαν συρτάρι) που επέτρεπαν την μετακίνηση της, άρα και την αλλαγή της εστιακής απόστασης!
4) Η πίσω πλευρά μπορεί να αφαιρεθεί για να γίνονται οι πιθανές εργασίες συντήρησης.
Η νέα κάμερα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει στη χρήση, ελαφρότερή, με καλύτερη οπτική ποιότητα και το σημαντικότερο: με δυνατότητα αλλαγής της εστιακής απόστασης.
Θέματα κατηγορίας: Θέματα: Εργαλειοθήκη του Φωτογράφου |
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25/12/2020 |
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης |
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης |