Στα μέσα του 19ου αιώνα κυριαρχεί στην ελληνική αρχιτεκτονική η μορφή του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Γεννημένος στη Δρέσδη ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1862 ως βοηθός του TH.HANSEN στην ανέγερση της οικοδομής της Ακαδημίας και έκτοτε παρέμεινε στην Αθήνα.
Εκκλησίες, δημόσια κτήρια, μνημεία, τάφοι, μέγαρα και σπίτια κτίστηκαν με σχέδια του, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις. Ο Τσίλλερ στην αρχιτεκτονική του χρησιμοποιούσε παράλληλα με τον ελληνικό ρυθμό, άλλοτε ρωμαϊκά και άλλοτε αναγεννησιακά στοιχεία. Δούλευε με εκπληκτική τελειότητα το μάρμαρο και κατόρθωσε να δώσει στα κτήρια του, παρόλο το διακοσμητικό τους συχνά φόρτο, τη λεπτότητα της ελληνικής αρχιτεκτονικής και κλασσικές αναλογίες.
Δημόσια κτήρια όπως το Δημοτικό Θέατρο (1887 - 1888), το Εθνικό Θέατρο (1882 - 1900), τα Νέα Ανάκτορα - το σημερινό προεδρικό μέγαρο - (1891 - 1897), η Σχολή Ευελπίδων (1889 – 1894), εκκλησίες όπως αυτή του Αγίου Γεωργίου – άλλοτε Ναός του Ορφανοτροφείου Χατζηκώνστα – του Αγίου Λουκά στην οδό Πατησίων, ιδιωτικά μέγαρα, σπίτια στην Αθήνα και το Πειραιά, είναι ορισμένες από τις χαρακτηριστικότερες δημιουργίες του. Το αντιπροσωπευτικότερο ωστόσο από τα έργα του υπήρξε η ιδιωτική κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου, το ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ (1878-1879).
Η στενή συνεργασία του Ερνέστου Τσίλλερ με το Νομισματικό Μουσείο αρχίζει το 1887, όταν ύστερα από εντολή του Αχ. Ποστολάκα και με τη στενή συνεργασία Ιω. Σβορώνου ανέλαβε να διευθετήσει την ανατολική πτέρυγα της Σιναίας Ακαδημίας προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί το μουσείο. Το 1890 ο Ιω. Σβορώνος ζήτησε από τον Τσίλλερ να συντάξει «νέο προϋπολογισμό της απαιτούμενης δαπάνης για τις αναγκαίες επιδιορθώσεις» της Σιναίας Ακαδημίας. Σχεδίασε ακόμη δύο δρύινες νομισματοθήκες προκειμένου να τοποθετηθεί σε αυτές η μεγάλη συλλογή Πτολεμαϊκών νομισμάτων που το 1892 δώρισε στο ελληνικό κράτος ο ομογενής από την Αίγυπτο, Ιω. Δημητρίου.
Μια πλούσια σειρά από σχέδια του μεγάλου αρχιτέκτονα φυλάσσεται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, σε επαρχιακές πόλεις, στη Σύρο, στην Πάτρα καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.
Η φωτογραφία καθώς και το κείμενο του θέματος είναι αντίγραφα (εκτός από ορισμένες αναγκαίες διορθώσεις) αυτών που υπάρχουν στο νομισματικό μουσείο.
Θέματα κατηγορίας: Θέματα: Πίνακες Ζωγραφικής |
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 29/05/2018 |
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης |
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης |