Φυλακές Σωκράτους, Λόφος Μουσών (Φιλοπάππου), Αθήνα, Αττική
Πως θα πάω: Φυλακές Σωκράτους, Λόφος Μουσών (Φιλοπάππου), Αθήνα, Αττική (Χάρτης) O Καιρός: ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ τώρα από το meteo.gr

Οι «φυλακές του Σωκράτη», βρίσκονται στους πρόποδες του Λόφου των Μουσών (Φιλοπάππου). Η σύνδεση στη λαϊκή συνείδηση της σπηλαιώδους λαξευτής κατασκευής με την άδικη τιμωρία του πασίγνωστου Φιλόσοφου, έχουν καταστήσει το συγκεκριμένο σημείο σε μια δημοφιλή στάση για τους επισκέπτες του λόφου.

Κείμενο από τη ενημερωτική πινακίδα που βρίσκεται στο χώρο

Η διάνοιξη θεμελίων η και ολόκληρων υποσκαφών δωματίων στα βραχώδη πρανή των δυτικών λόφων από τελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας τους.

Η εντυπωσιακή λαξευτή κατασκευή στο βραχώδες πρανές του Λόφου των Μουσών  ανήκε πιθανόν σε ένα μνημειώδες διώροφο η τριώροφο οικοδόμημα, όπως συμπεραίνεται από τις συστοιχίες των δοκοθηκών στο μέτωπο του βράχου. Τα ξύλινα δοκάρια συγκρατούσαν το πρόσθιο τμήμα της κατασκευής που ήταν κτιστό με λιθοδομή και ξύλα.

Στο εξωτερικό δάπεδο υπάρχουν αγωγοί που συνδέονται με τους διαμορφωμένους στη πρόσοψη του κτηρίου υδραγωγούς, ενώ η λαξευτή κλίμακα στα νότια εξυπηρετούσε την επικοινωνία με τα ψηλότερα επίπεδα του πρανούς.

Το σωζόμενο πίσω λαξευτό τμήμα του οικοδομήματος συγκροτείται από τρία δωμάτια, με ανοίγματα θυρών προς τα ανατολικά και μια δεξαμενή στο βάθος. Η χρήση του οικοδομήματος μας είναι άγνωστη. Η σπηλαιώδης όμως κατασκευή του και η μικρή απόσταση του από την Αρχαία Αγορά της Αθήνας πρέπει να οδήγησε τη λαϊκή αντίληψη στην ταύτιση του κτηρίου με τις «Φυλακές του Σωκράτους» ή με «παλαιά λουτρά» όπως μας πληροφορούν τα περιηγητικά και αθηνογραφικά κείμενα.

Στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η κατασκευή καλύφθηκε με ισχυρό τοίχο από μπετόν και χρησιμοποιήθηκε ως κρύπτη για τις αρχαιότητες της Ακρόπολης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. 


Εξοπλισμός Φωτογράφισης
Σώμα dSLR:NIKON d90
Φακός:Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR