Στο πλαίσιο του έργου της ενοποίησης των Αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, αποκαλύφθηκε ένας τεχνητός θάλαμος, σκαμμένος στον φυσικό βράχο και προσβάσιμος από λαξευτό θυραίο άνοιγμα.
Η ανασκαφή μέσα στο θάλαμο έφερε στο φως στο βόρειο τοίχωμα του ανάγλυφο, σμιλευμένο απευθείας στο φυσικό βράχο με παράσταση του Πανός, Νύμφης και σκύλου. Η παρουσία του ανάγλυφου οδήγησε στην ταύτιση του μνημείου με ένα άγνωστο και μη μαρτυρημένο από τους αρχαίους συγγραφείς, αστικό ιερό του Πανός.
Η λατρεία του Πανός σε φυσικά σπήλαια μας είναι γνωστή από τον 5ο αιώνα π.Χ. στην αττική ύπαιθρο (σπήλαια Βάρης, Μαραθώνα, Πάρνηθας, Πεντέλης) αλλά και στο αρχαίο άστυ (σπήλαιο στη ΒΔ πλαγιά της Ακρόπολης).
Στο βραχώδες μέτωπο αριστερά της εισόδου αποκαλύφθηκαν τοιχογραφίες και μπροστά τους ένα ψηφιδωτό δάπεδο που συνδέονται με κατασκευές της ύστερης αρχαιότητας. Σε άμεση γειτνίαση με το ιερό είναι ορατά τα λείψανα της "Ανατολικής Οδού" που οδηγούσε στον χώρο της Πνύκας διαμορφωμένης κλιμακωτά πάνω στο φυσικό βράχο. Τμήματα δύο οικιών της κλασικής περιόδου λαξευμένων στο φυσικό βράχο με αξιόλογες υδροσυλλεκτικές εγκαταστάσεις είναι ορατά στα ΒΔ της οδού.
Θέματα κατηγορίας: Θέματα: Αρχαιολογικοί Χώροι |
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19/04/2015 |
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης |