Δύο πρώιμες αρχαϊκές επιγραφές (6ος αιώνας π.Χ) που αναφέρουν "HOROS ΔΙΟS" και "HOROS" οδήγησαν στην ταύτιση των ορατών αρχαιοτήτων στον πρόβολο του Λόφου των Νυμφών (Αγία Μαρίνα) με το αρχαιότερο ιερό του Διός στην Αττική.
Η λατρεία του Δία σύμφωνα με τις φιλολογικές πηγές και τα αρχαιολογικά δεδομένα φαίνεται ότι επικρατούσε στην περιοχή γύρω από την Πνύκα. Άλλωστε με τον πατέρα των θεών και των ανθρώπων συνδέονται και οι λατρείες των Μουσών, των Νυμφών, του Πανός, της Ειλείθυιας και Αρτέμιδος που έχουν ιερά στην περιοχή.
Στο κέντρο του προβόλου, όπου ο κυρίως χώρος του ιερού, η λαξευτή κατασκευή με περιμετρικούς αγωγούς πιστεύεται ότι είναι ο βωμός του Θεού. Στα νότια η περιοχή αυτή ορίζεται από ραβδωτή οδό, στην οποία πιθανόν αναφέρεται η επιγραφή "HOROS"
Όλη η επιφάνεια διαμορφώνεται σε πέντε λαξευτά άνδηρα, στο φυσικό βράχο, που βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους επικοινωνώντας με κλίμακες, ενώ δύο είσοδοι μα λαξευμένα σκαλοπάτια δίνουν πρόσβαση στο ιερό από τα νότια. Στα επίπεδα των πέντε ανδήρων εντυπωσιάζει η πυκνότητα των λαξευμένων αγωγών, δωματίων, φρεατίων, δεξαμενών και βωμών, που η έρευνα τους αποδεικνύει τη συνεχή χρήση του χώρου από τα αρχαϊκά ως και τα μεταβυζαντινά χρόνια.
Συνέχεια των αρχαίων λατρειών θεωρείται η λατρεία της Αγίας Μαρίνας με την ίδρυση μέσα σε αρχαία δεξαμενή του ομώνυμου μικρού ναού για τη λατρεία της ως προστάτιδας των άρρωστων παιδιών.
Ο ναός διασώζει έξι επάλληλα στρώματα τοιχογραφιών που χρονολογούνται από τον 13ο ως και τον 18ο αιώνα. Στα 1927 ιδρύθηκε ο μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας Μαρίνας σχεδιασμένος αρχικά από τον Ερνέστο Τσίλλερ.
Τις γονιμοποιούς ιδιότητες της Ειλειθυίας και των Νυμφών διατήρησε μέχρι τα νεότερα χρόνια το έθιμο της "Κυλήθρας" (τσουλίθρας), όπου στα λειασμένα βράχια της Αγίας Μαρίνας οι άτεκνες γυναίκες γλιστρούσαν για να εξασφαλίσουν την γονιμότητα.
Στις φωτογραφίες φαίνεται επίσης το Αστεροσκοπείο, κτισμένο με δωρεά του Γεωργίου Σίνα πάνω σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν. Τα εγκαίνια του Αστεροσκοπείου έγιναν στις 26 Ιουνίου 1842, ημέρα έκλειψης ήλιου. Σήμερα στον ίδιο χώρο βρίσκεται το Σεισμολογικό Ινστιτούτο.
Θέματα κατηγορίας: Θέματα: Αρχαιολογικοί Χώροι |
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19/04/2015 |
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης |
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης |