Τα λιοντάρια ήταν ιδιαίτερα σημαντικά στην αρχαία Ελλάδα, παρόλο που δεν ζούσαν ελεύθερα στην ελληνική χερσόνησο πέρα από τους αρχαϊκούς χρόνους. Αντικατοπτρίζουν τη δύναμη, την ηρωικότητα και το μεγαλείο, και η παρουσία τους στις τέχνες είχε συμβολικό χαρακτήρα. Το λιοντάρι συνδεόταν με τον Ηρακλή και τον άθλο του με το λιοντάρι της Νεμέας, ένα πανίσχυρο θηρίο με αδιαπέραστο δέρμα. Επίσης, συνδέθηκε με την Άρτεμη, τη θεά του κυνηγιού, καθώς και με άλλες θεότητες που προσωποποιούσαν τη φύση και τα ζώα.
Στην αρχιτεκτονική και τη γλυπτική, τα λιοντάρια εικονίζονται συχνά ως φύλακες ή σύμβολα δύναμης. Εντυπωσιακό παράδειγμα αποτελεί η Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες, η οποία απεικονίζει δύο λιοντάρια σε στάση φύλαξης. Τα γλυπτά αυτά βρίσκονται σε σημαντικά σημεία, όπως στις εισόδους των πόλεων ή σε ταφικά μνημεία, αποδεικνύοντας τη σημασία που είχαν για τον πολιτισμό και την αισθητική της εποχής.
Επιπλέον, τα κτερίσματα που απεικονίζουν λιοντάρια, όπως αγγεία και κοσμήματα, ανακαλύφθηκαν σε πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, δείχνοντας την εκτενή χρήση του συμβολισμού αυτού. Τα λιοντάρια αυτά ενσαρκώνουν την έννοια του ηρωισμού και της αθανασίας και συχνά βρίσκονται σε μνημεία που τιμούν τη μνήμη των νεκρών.