Το μπούζι ή μεσημβριάνθεμο (Carpobrotus edulis) είναι ένα αειθαλές, έρπον παχύφυτο της οικογένειας Aizoaceae, με καταγωγή από τη Νότια Αφρική. Χαρακτηρίζεται από χοντρά, τριεδρικά φύλλα και μεγάλα άνθη σε αποχρώσεις φούξια, λευκού, κίτρινου ή πορτοκαλί, ανάλογα με την ποικιλία.
Το μπούζι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ξηροθερμικές συνθήκες και συχνά χρησιμοποιείται για εδαφοκάλυψη σε παραθαλάσσιες περιοχές, πρανή και βραχόκηπους. Η περίοδος ανθοφορίας του εκτείνεται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Επιπλέον, τα άνθη και τα φύλλα του είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται στη λαϊκή ιατρική για την αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων και μυκητιάσεων.
Ωστόσο, το μπούζι θεωρείται εισβάλλον είδος στην Ελλάδα, καθώς εξαπλώνεται ταχύτατα σε βάρος των αυτοφυών φυτών, ιδιαίτερα σε αμμώδεις παραλίες όπου συχνά φύονται σπάνια και σημαντικά είδη. Η ανεξέλεγκτη εξάπλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βιοποικιλότητας και αλλοίωση των οικοσυστημάτων.
Συνοψίζοντας, το μπούζι είναι ένα φυτό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χρήσεις, αλλά η καλλιέργειά του απαιτεί προσοχή λόγω της επεκτατικής του φύσης και των επιπτώσεών του στα τοπικά οικοσυστήματα.