Κωρύκειο άντρο (Σαρανταύλι), Δελφοί, Φωκίδα
Πως θα πάω: Κωρύκειο άντρο, Δελφοί, Φωκίδα (Χάρτης) O Καιρός: ΔΕΛΦΟΙ τώρα από το meteo.gr

Το Κωρύκειο άντρο είναι σπήλαιο που ήταν αφιερωμένο στον θεό Πάνα και βρίσκεται στις πλαγίες του Παρνασσού πάνω στο αρχαίο μονοπάτι που οδηγεί στο Ιερό του Απόλλωνα (αρχαιολογικός χώρος Δελφών).

Αποτελείται από δύο θαλάμους και μια μακριά και στενή σήραγγα. Ο πρώτος θάλαμος του σπηλαίου έχει μεγάλο μέγεθος (90 x 60 μέτρα) και εξαιρετική ακουστική (για αυτό ονομάστηκε Σαρανταύλι από τους ντόπιους). Το σπήλαιο έχει πολλούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Το όνομα του σπηλαίου οφείλεται στους σταλακτίτες που θυμίζουν ασκούς από δέρμα ζώων (κώρυκες).

Το 1970–1971 έγινε αρχαιολογική έρευνα στο σπήλαιο με επικεφαλής τον Pierre Amandry. Κατά την αρχαιολογική έρευνα βρέθηκαν πήλινα ευρήματα  -πολλά από τα οποία βρίσκονται στο μουσείο των Δελφών- όπως επίσης και χιλιάδες κότσια ζώων που κατά πάσα πιθανότητα συνδέονται με μαντικές ιεροτελεστίες που γίνονταν μέσα στο σπήλαιο.

Στο σπήλαιο λόγω της θέσης του είναι βέβαιο ότι συνέρεαν χιλιάδες προσκυνητών. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι στο Κωρύκειο άντρο κατέφυγαν οι κάτοικοι των Δελφών για να γλυτώσουν από την περσική επιδρομή το 480 π.χ. Σήμερα, το σπήλαιο εξακολουθεί να έχει πολλούς επισκέπτες κυρίως από πεζοπορικούς συλλόγους που χρησιμοποιούν ακόμη το αρχαίο μονοπάτι. 


Εξοπλισμός Φωτογράφισης
Σώμα dSLR:NIKON d90
Φακός:Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
FlashGun:NIKON SB 600