Πύργος Πετιμεζαίων ή Πετμεζαίων, Κάτω Λούσοι, Καλάβρυτα, Αχαϊα
Πως θα πάω: Πύργος Πετιμεζαίων ή Πετμεζαίων, Κάτω Λούσοι, Καλάβρυτα, Αχαϊα (Χάρτης) O Καιρός: ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ τώρα από το meteo.gr

Ο Πύργος Πετιμεζαίων ή Πετμεζαίων είναι ένας από τους παλαιότερους πύργους της ορεινής Πελοποννήσου και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωμένης κατοικίας  με μεγάλο αριθμό πολεμιστρών, δύο πυργίσκους (βίγλες) και μοναδικό ως προς τη διάταξη και τη μορφή του κυκλικού αμυντικού πύργου.  

Είχε γίνει κέντρο αντίστασης εναντίον της τούρκικης απειλής τόσο στα προεπαναστατικά χρόνια όσο και κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Για όλους τους παραπάνω λόγους έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.

Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου πυρπολήθηκε. Αναστηλώθηκε το 1972 με ιδιωτική πρωτοβουλία του ναυάρχου Γκολφίνου Πετμεζά.

Η οικογένεια των Πετμεζαίων, σύμφωνα με την παράδοση, προέρχονταν από την Ήπειρο από όπου αναγκάστηκε να φύγει εξαιτίας των τούρκικων διώξεων και να εγκατασταθεί στην περιοχή των Καλαβρύτων, στο χωριό Κ.Σουδενά (Κ.Λουσοί). Κατά την εξέγερση της Πελοποννήσου το 1770 ως και το 1800 περισσότεροι από είκοσι Πετμεζαίοι (κλέφτες και αρματολοί) θανατώθηκαν σε συγκρούσεις με τους Τουρκαλβανούς.

Το κείμενο είναι αντιγραφή από την ενημερωτική πινακίδα που βρίσκεται στο χώρο του πύργου.

Συμπέρασμα
Ο πύργος είναι σε καλή κατάσταση και βρίσκεται σε προνομιακή υπερυψωμένη θέση. Αν τον επισκεφτείτε θα είναι σαν να κάνετε ένα σύντομο ταξίδι στο χρόνο.


Εξοπλισμός Φωτογράφισης
Σώμα dSLR:NIKON d90
Φακός:Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR